LAİKLİK 51

51 GEÇEN YILIN FETVALARI

İslamiyet kimlere kalmış okuyun da görün,

Hem okuyun, hem düşünün, hem de gülün…

Akla hayale gelmedik şeyler bunlar…

İnanır buna ancak kafayı oynatanlar…

Buz gibi, kaskatı cesetle sevişilir mi?

Kuran yasaklamamış diye bu işe girişilir mi?

Hele şu Cin’i kim görmüş de kim kesmiş?..

Bir tane gösterin tarih boyunca bu Cin etini kim yemiş?..

Yok mu bunların kulağını çekecek.

Olur mu İslam adına saçma sapan fetva vermek…

Din adına bu denli desteksiz atılır mı?

Din bu kadar sahipsiz bırakılır mı?

Av. Eren Bilge, 2.112.2012

+

“Ayaklanmalar, yıkılan rejimler, katliamlar, doğal afetler, başarı hikayeleri 20. Yüzyıla damgasını vurdu. Ancak 2011’in belki de en ilginç hikayeleri, verilen tuhaf fetvalardı.

1. Bu yılın en ilginç fetvalarından biri Avrupa’da yaşayan bir İslam aliminden geldi: Kadınların salatalık, muz ye havuç gibi fallik meyve sebzeleri tüketmesini yasaklayan imam, bu yiyeceklere dokunulmasının ya da tüketilmesinin günahkâr fanteziler olduğu yönünde fetva verdi.

2. Fas’taki bir fetva ise yasaktan ziyade bir serbesti sağlıyordu. Fas İçtihat Araştırma Derneği Başkanı, Müslüman erkeklerin son nefesini veren eşleriyle cinsel ilişkiye girmesine izin veren bir fetva yayınladı; Kuran’da cesetlerle sevişmeyi yasaklayan herhangi bir ifade yer almadığını öne sürdü.

3. Somali’de çıkarılan fetva belki de en tuhafıydı. İslam militan örgüt El Şebab hareketi yayınladığı fetvada, üçgen şeklinde bir börek olan ‘sambusek’in Hıristiyanlıktaki  ‘baba, oğul, kutsal ruh’ üçlemesini çağrıştırdığı gerekçesiyle Ramazan ayı boyunca tüketilmesini yasakladı.

4. Mısır’da Selefi Nur Partisi başkan yardımcısı Muhammet Abdül Hadi, partinin elde ettiği seçim başarısının Kuran’da yer aldığını söyledi.

5. Tüm bu fetvalar arasında herhalde en soyut ve akıl  almaz olanı Mısırlı imam Muhammed el Zogbi’den geldi. Zogbi, ‘cin eti’ yemenin İslam’a haram olmadığını açıkladı…”

(31 Aralık 2011 tarihli TARAF’TAN…)