KIZMAK YOK

98- 163’ÜN KALDIRILMASINA KARŞIYIM…

Anlı şanlı yazarlarımızın tersine, hele Cumhuriyet gazetesinin lâiklik konusunu ele alışına ve 163. madde konusunda yaptığı tarihi yanılgılara karşıyım.

Bilindiği gibi Cumhuriyet Gazetesi her ne kadar ilerici aydınların gazetesi olarak görünüyorsa da lâiklik anlayışının ve Kemalizm görüşünün yeniden ele alınması görüşünde. Bu konuda ilerici aydınların tepkisini çekmekte ve Atatürkçülük ve lâiklik konusundaki tutum ve yayınları nedeniyle daima gündemde kalmakta.

TCK m. 163’ü kısaca özetleyelim: “Lâikliğe aykırı olarak, Devletin sosyal veya ekonomik veya hukukî temel düzenini, kısmen de olsa dinî esas ve inançlara uydurmak amacıyla cemiyet tesis, teşkil, tanzim veya sevk ve idare eden kimse” demektedir. Yaptırımı ise sekiz yıldan başlamaktadır.

163’e getirilecek değişikliğin ne şekil alacağını bilmiyoruz. Ancak bir devletin en üst kademesinde görev alan şeriatçı ve tarikatçı düşünce sahipleri kendilerine serbestlik tanıyacak bir değişikliğin getirilmesi için yoğun çaba içindeler. Bu bir gerçek. Bu gerçeği yadsıyamayız…

  1. maddenin getirdiği şeriatçı partileşme engeli yapılacak değişiklikle ortadan kalkınca şeriatın iktidara yürüme yolu açılacak. Bu açıklık üzerine şeriatçı görüşe bağlı olarak çeşitli partiler kurulacak.

Şeriat düşüncesi sanılanın aksine birleştirici değil bölücüdür. Şeriatçı düşüncenin bütünleştirici, birleştirici bir rol oynayacağını sanan düşünce ve görüşler büyük bir yanılgıdan kaynaklanmaktadır. Bilinmeli ki daha asr-ı saadet döneminde bile şeriatçı anlayış Sünnîler, Şiîler ve hariciler olarak üçe bölünmüş ve cennetle müjdelenen sahabeler başta olmak üzere birbirlerine girmişlerdir. Binlerce ölü vermişlerdir…

Sonradan bu üç büyük mezhep kendi içinde çeşitli tarikatlara bölünmüşlerdir. Bu bölünme günümüzde bile varlığını sürdürmektedir. Mevlevîlik, Bektaşîlik, Kadirîlik, Nakşîlik gibi tarikatlar etkinliklerini sürdürebilmek için birbirleriyle kıyasıya uğraşmışlardır…

 Şeriatçılara siyasal örgütlenme hakkının tanınması ile öncelikle çeşitli mezheplere ve tarikatlara bağlı örgütlenmelere tanık olacağız. Şeriatçılar birbirlerine düşeceklerdir. Bu ise huzur ve güven ortamını ortadan kaldıracaktır. Bence en büyük tehlike memleketimizin şeriat, mezhep ve tarikat kavgalarına sahne olmasındadır. Bu kavganın olmasını 163. madde önlemektedir. 163. maddeye getirilecek bir değişiklik sonucunda şeriatçıların anarşi ve terörü gündeme gelecektir. Ve bu kargaşa öncelikle şeriatçılar. mezhepçiler ve tarikatçılar arasında olacaktır ve bence en büyük tehlike de buradadır.

163’ün kaldırılmasının diğer sakıncalarına da yeri geldikçe değinilecektir. 163. maddenin varlığının korunmasında yurdumuzun geleceği ve kalkınması açısından sayısız yararlar vardır. Bu yararlar Cumhuriyet Gazetesi’nin anlı-şanlı yazarlarının kapasitelerinin çok üstündedir…

Gaziantep, Bugün, 15 Mart 1990

99-OKOUME AĞACI