KIZMAK YOK

127- AYİNLİ DÜĞÜN…  

Olayı Gaziantep’te BUGÜN gazetesinden öğrendim. Gaziantep’te Hoşgör Yatılı Kuran Kursu binasında ayinli düğün yapılıyormuş. Hoşgör semtinde oturanlardan bazıları gazetemize olayı duyurmuşlar. Laiklik ilkesinin çiğnendiğini ileri sürmüşler. Öyle ki Gaziantep Valisi’ni ve diğer Atatürkçü yetkilileri göreve çağırmışlar…

Gazetemiz yöneticileri konuya yorum getirmeleri için il ve ilçe müftülüklerinin görüşlerini sormuşlar. Her iki müftünün yorumunu da yayınlamışlar. Ne var ki müftülerin görüşleri birbirleriyle çelişkili. Müftülerden biri, Mehmet Köse, ’’Yanlış!” derken diğeri. Mustafa Yücel, “Hiçbir sakınca yoktur!” diyor…

Olayı gazetede okuyunca bu konuda da kendi görüşümü açıklamak gereğini duydum. Ayinli düğün töreni yapmak Lâiklik ilkesine aykırı mı, değil mi?

Laiklik sanıldığı gibi din düşmanlığı değildir. Laiklik varsa din ve inanç özgürlüğü vardır. Çünkü laiklik bütün dinlere aynı gözle bakar ve birini diğerlerinden üstün tutmaz. Bağnazlar ise bunu bir türlü kabul etmez.

Bir kere lâiklik ilkesi bizde yanlış anlaşılmıştır. Dinsel inancın gerektirdiği ayinlerle, na’tlarla, şuğullerle niçin uğraşılmalı? Tekke ve zaviye ile Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun’un yasaklanmış olduğu; tarikatlar, şeyhlik, müritlik, dedelik, nakiplik, halifelik, falcılık, büyücülük, üfürükçülük, gaipten haber vermek ve murada kavuşturmak maksadıyla nüshacılıktır. Aslında bunlar dinin de yasakladığı, batıl eylemlerdir…

Vur deyince öldüren memurlar, birtakım yerlere yaranmak amacıyla klasik Türk Musikisine çalışanların, dinsel çalgı aletleriyle ilahi okuyup ayin yapanların bile tepesine binmişlerdir. Genelde de bu baskılar yoksul halk çoğunluğuna yönelik olmuştur.

Lâiklik ilkesi aslında bütün inanışlara güvence getirmektir.

Her cemaat inancını yerine getirirken devletin koruması altında olmalıdır…

Devlet, her inanç sahibinin başkasına zorla inanç kabul ettirmesini önlemeye çalışmalıdır…

Konuyu böyle özetledikten sonra şimdi ben de görüşümü söyleyebilirim: Ayinli düğün töreni laikliğe aykırı değildir. Tersine lâiklik ilkesi gereğidir. Yeter ki yapmayanlara “Sen Müslüman değil misin, niçin ayinli düğün yapmıyorsun? denmesin.

Gaziantep’te Bugün, 12 Eylül 1990

128- ÇIKMAZ YOL