KIZMAK YOK

  1. KAÇINIYORLAR…

Ara seçimler nedeniyle radyoda ve televizyonda seçimlere katılan 12 partinin seçim çalışmalarını dikkatle izliyorum. Can kulağı ile bu partilerin konuşmacılarını dinliyorum. Sizlere de dinlemenizi salık veririm. Ancak benim dikkat ettiğim konulara dikkat etmek koşulu ile.

Şimdi beni bir merak sardı. Dikkat ettim seçime katılan partiler Atatürk’ün adını ağızlarına almamak için büyük bir özen göstermekteler. Kendilerine milliyetçi, muhafazakar, medeniyetçi, memleketçi diyen partiler bile Atatürk’ün adından söz etmemek için gereken titizliği gösteriyorlar.

Bu partiler içinde Menderes’ten, Demirel’den söz eden partililer var. Menderes’in, Demirel’in devamıyız, onların felsefesini yaşatıyoruz diyen partililer var da Atatürk’e sahip çıkan partililer hemen hemen yok gibi.

Bilindiği gibi ilerden beri Atatürk’e ilericiler sahip çıkarak O’nun ilke ve devrimlerini savunmuşlardır. Halkın büyük bir çoğunluğu geleneksel üretim tarzı içinde hapsedildiğinden Atatürk’ün halka rağmen halk için yaptıklarından rahatsız olmuşlardır. Atatürk, toplumun belli bir kesiminde reformcu atılımlar yaptığı için ekonomik durumunu düzeltemeyen halk kesiminin de tepkisini görmüştür. Ekonomik devrim yapılarak halkın yaşam düzeyi yükseltilmiş olsa idi halkımız Atatürk’ü anlamış olacaktı…

İşbaşına gelen her iktidar Atatürk’ün ilke ve devrimlerinden yavaş yavaş ödün verdiği için bu gün Atatürk’ün adından söz etmek oy yitirmek korkusuna dönüşmüştür. İktidarın tutumu yüzünden şeriatçı akımlar örgütlenerek Atatürk’ün ilke ve devrimlerine yönelik saldırıları gündeme getirerek halk kesiminde büyük bir taban oluşturmaktadır.

Halktan oy isleyen partiler de bu durumu bildiklerinden Atatürk’ten söz etmemeye özen gösteriyor. Görüşümde isabetsizlik olup olmadığı konusunda sizleri seçim konuşmalarını dikkatle dinlemeye çağırırım. Bu gün Ecevitlerin partisi bile Atatürk’ten söz etmemek için gereken özeni gösteriyor. Bu tutum ise Atamıza karşı büyük saygısızlıktır. Atatürk’ün adını ağızlarına almaktan çekinen bu partililerin 10 Kasımlarda Atatürk’ü anma törenlerinde senden benden çok Atatürkçü olmalarına ne demeli?…

Gaziantep, Özgür Gaziantep, 2 Ağustos 1986

  1. LAİKLİK UYGULAMASI