LAİKLİK 41

41 HEYKELLER OLDUĞU SÜRECE…

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Balıkesir’in Edremit İlçesine bağlı Altınoluk Beldesi’nde, Atatürk ile İsmet İnönü’nün birlikte yer aldığı heykelin açılışında partililere seslendi. Atatürk’ü sevmediğini söyleyen birinin, “Ben Humeyni’yi seviyorum” demesinin altında bir ideoloji yattığını kaydeden Baykal, şunları söyledi:

“Bu bir zihniyettir. Türban takıyor, Atatürk’ü sevmiyor,

Humeyni’yi seviyor, İngiliz işgalinde dini hak ve özgürlüklerinin daha güvencede olabileceğini düşünüyor. Bu kızımızın ortaya koyduğu fikri yadırgamamak lazım aslında. Çünkü milli mücadele başlarken, o tablo aynen ortadaydı. Vahdettin’in ortaya koyduğu düşünce işte budur. 0 kızımızın kafasındaki düşüncedir. Acaba bu düşünce sadece kendine özgü, bireysel bir tercih içinde o konuşmayı yapan o kızımızla sınırlı mıdır? Ama ben artık anladım ki bu, türban işi değildir. Ben, ‘türban söz konusu değil, laiklik söz konusu’ diyordum. Artık anlaşıldı ki son gelişmelerin . ışığında, türban da laiklik de de­ğil, Türkiye’de cumhuriyettir, re­jimdir, devletin ulusal bütünlüğü­dür, bağımsızlığıdır.

Söz konusu olan artık türban, laiklik falan değil. Dillerinin altındaki baklalar, yavaş yavaş çıkıyor. Büyük bir tezgahla, tehditle, aldatmacayla karşı karşıyayız.” (Hürriyet, 20.6.2008)

+

Geç de olsa sayın Deniz Baykal’ın gerçeği görmüş olması takdire değer.

Olay o televizyonda o konuşmayı yapan kızımızın bireysel tercisi değildir. Belki de o kızımız kendisini o şekilde yetiştirerek görev yükleyen bir kesimin temsilcisi olarak konuşmaktadır.

“İngiliz mandası altında inançlarımı daha rahat yaşardım!” rahatsızlığı nereden kaynaklanmaktadır?

Cumhuriyet ilkelerinden rahatsızlık geneldir. Dışişleri Bakanımız Ali Babacan da    Birleşmiş Milletler toplantısında bu rahatsızlığı dile getirmiştir. Başbakanımız Ali Babacan’a “Öyle sözler bir dış ülkede söylenir mi?” diyerek  Dışişleri Bakanına çıkışacağına Bakanını sahiplenmiştir.

Türkiye’de 1.156 hastane, 6.300 sağlık ocağı ve 67.000 okula (ilköğretim, lise, üniversite) karşılık 76 bin cami yok mu? Camiler elektrik ve su faturalarından muaf değiller mi? İsteyen istediği zaman gidip namazını kılmıyor mu? Kurbanını kesmiyor mu? Hacca gitmiyor mu?

Türkiye genelinde 7 bin 36 Kuran kursu faaliyet göstermiyor mu? Bu Kuran kurslarında 11 bin 682 sözleşmeli Kuran Kursu Hocası ders vermiyor mu?

Eksik olan nedir söyleseler de bilsek. Yok efendim, ben türbanımla yüksek okula gidemiyorum. Bir devletin vatandaşlarına “okula türbanla gelemezsin deme hakkı” olamaz mı?

Ne demiş bundan iki bin yıl önce İsa Peygamber: “Sezar’ın hakkını Sezar’a; Allah’ın hakkını Allah’a verin!” Bu sözleri de söyleyen de bir Peygamber. Bu sözlere uysanız kıyamet mi kopar?

Bunları rahatsız eden Deniz Baykal’ın da açıkça belirttiği gibi; Cumhuriyet’tir, laikliktir ve asıl önemlisi,  her ilin hükümet meydanında, kimi parklarda bulunan heykellerdir. Devlet dairelerinde ve kimi işyerlerinde asılı bulunan Atatürk resimleridir.

Bunlara göre heykel ve resim putperestliğin belirtisidir. Putperestlik de İslam inancına göre en büyük günahlardandır.

Şu gerçek bilinmelidir ki bunların kavgası bu heykeller ve resimler olduğu sürece sürecektir.

Eren Bilge, 23.6.2008