LAİKLİK 32

 

32 TANRI YANILGISI

(The God Delusion)

2007 Yılının Yazarı: Richar Dawkins…

Tutkulu bir ateizm savunucu olarak ün kazanan Richard Dawkins, (doğumu 1941), İngiliz uyruklu etolog, yazar, evrim kuramcısı ve Oxford Üniversitesi’nde zooloji profesörüdür. Aynı zamanda bilimin halkça anlaşılması için oluşturulmuş Oxford Üniversitesi Charles Simonyi kürsüsünde profesör; New College bilim kurulu üyesi. Gen Bencildir (The Selfish Gene)

Richard Davvkins’i üne kavuşturan ve halihazırda en çok okunan kitabıdır. 2006’da kaleme aldığı The God Delusion adlı kitabı ise evrimi ve ateizm savını anlamak isteyenlerin başucu kitabı haline geldi (Sunday Telegraph).

Bu kitabında tanrının varlığı ve dinlerin gerekliliği doğrultusunda öne sürülen geleneksel savlara karşı çıkan ve ateist bir dünya görüşünü savunan Davvkins, kitabının önsözünde bu kitabı yazma nedenini şöyle açıklıyor:

“Etrafta şu ya da bu dinin öğretileriyle yetiştirilmiş olan, içinde mutsuz olan, bunlara inanmayan veya din adıyla yapılan bir sürü kötülükten endişe eden, ailelerinin dinini bırakmak için belirsiz arzular duyan ve bunu yapabilmeyi dileyen ama terk etmenin gerçek bir seçenek olduğunu fark edemeyen birçok kişi olduğundan şüpheleniyorum (aslında olduğundan eminim). Eğer siz onlardan biriyseniz, bu kitap sizin için…. Bir ateist olmanın gerçekçi, cesur ve görkemli bir istek olduğu konusunda bilinci artırmayı amaçlar….”

“Belki de agnostizmin (Bilinmezcilik olarak tanımlanan, Tann’nın varlığının ya da yokluğunun şu an için bilinmeyeceğini öngören felsefe akımı) makul bir görüş olduğunu, ancak ateizmin en az dinsel inanç kadar dogmatik olduğunu düşünüyorsanız Bölüm 2, Tanrı varsayımının kainatla ilgili bilimsel bir varsayım olduğunu ve bunun da tıpkı diğerleri gibi kuşkucu bir bakış açısıyla analiz edilmesinin gerektiğini ikna ederek fikrinizi değiştireceğini ümit ediyorum….”

Önsözde “Yanılgı-delusion” teriminin ne anlama geldiğini de açıklayan Davvkins “Zen ve Motosiklet Bakımı Sanatı”nın yazarı Robert M.Pirsig’den aldığı şu alıntıyla terime açıklık getiriyor:

“Yanılgıdan bir kişi acı çekiyorsa buna delilik denir. Yanılgıdan birçok insan acı çektiğinde ise buna Din denir”

Yazan: Richard Davvkins. Çeviren: Kalisto Tunç – Tuncay Bilgin

Yayınevi: Kuzey Yayınlar. (www.kuzeyyayınları.com)

+

NOT: Hani halk arasında bir söz vardır. “Bir adam başında şapkan yok!” dediği zaman elini başına atıp yoklamalısın…” denir…

İşte bu kitap da “Tanrı’ya inanıyorum; ama acaba yanılıyor muyum?” diye düşünebilenler içindir.

Şahsen ben Tanrı’ya inanma konusunda hiçbir kuşkum yok. Bana göre Tanrı; Erdem, genel doğrular, olumlu kavramlar, yüce duygular vedüşünceler )Görünmeyen Tanrı) yanında Evren’dir (Görünen Tanrı) (K.57/3)

                                                                                                                                                                                                                                                                                 3)Öyle Peygamber gönderen, kitap indiren bir Tanrı yoktur. Bu söylemler yalan değil; ama, anlamı halkın ve bizim allamelerin anladığı gibi değildir. Bütün bu söylemlerin simgesel anlamı vardır…

Kitap benim bu görüşlerime değinmemekle birlikte Tanrı yanılgısını çok güzel kanıtlamaktadır.

Kitap okuduğunda yanılgılarımızın kaynaklarını göreceksiniz…

Eren Bilge, 13.1.2007

+

Merhaba baba,

Kitabı çok güzel tanımlamışsın.

Ben de “acaba tanrı var mı?”yı çoktan geçtiğim için okumasam da olur
diyeceğim ama bu bir şaka.

Sen bitirdiğinde sıra bende,

Eğer A. İ’nin yazdığı gibi bir kitapsa sanırım okuyamam, ama bir Osho’nun kitapları gibi ise okurum.

Senin yazı şeklinle kıyaslamıyorum; zira senin, anlatımın gibi kolay ve anlaşılır olanıyla henüz karşılaşmadım.

Teşekkürler baba…

Yener Balta, 13.1.2008